Iemand van 65 jaar heeft ruim drieënhalf keer zoveel licht nodig als iemand van 25. Slagers voegen rood toe aan hun verlichting om hun vlees er smakelijker uit te laten zien. En de kleur van licht is van invloed op werkprestaties. Blauw zorgt voor meer productiviteit en geel roept een intieme sfeer op voor creativiteit. Er zijn zelfs culturele verschillen in het gebruik van licht. Zo zie je in koude, noordelijke landen veel kaarslicht om letterlijk een warme sfeer te scheppen, terwijl warme landen met TL de ruimtes kouder laten lijken. Verlichting is dan ook een essentieel onderdeel van je ontwerp en kan je concept maken of breken. Sterker nog: je zou vanuit verlichting je concept kunnen starten.

Benieuwd naar de essentiële elementen van een goed lichtplan?

De mooiste verlichting? Die komt ‘s morgens op en verdwijnt in de avond. En in de tussentijd zoeken wij naar de beste lichtoplossingen. Van intiem tot effectief, van egaal tot dramatisch, de mogelijkheden van licht zijn eindeloos. Denk bij het maken van een lichtplan aan deze 4 uitgangspunten:

Vorm de basis. Vaak met een hoge lichtopbrengst en een goede balans tussen direct en indirect licht. Daglicht kun je bijvoorbeeld simuleren door het plafond egaal en diffuus aan te lichten met uplighters.

Breid je plan uit met de vereiste verlichting. Een goede werkplek heeft 500 Lux nodig, een kantine 200 Lux. Noodverlichting wordt meestal door de aannemer voorzien.
Breng accenten aan in de verlichting. Een valkuil kan zijn om teveel licht te gebruiken. Durf ook iets niet aan te lichten, dan krijgen andere elementen meer aandacht en wordt het ontwerp krachtiger en spannend. Bijvoorbeeld donkere hotelgangen, zodat de kamers extra fris lijken. En let op details. Bedenk niet alleen welk schilderij je wilt aanlichten, maar ook wel onderdeel van dit schilderij. Kies je voor het pareloorbelletje, dan kies je voor een kortere afstand van de spot, en voor een hele smalle lichtbundel. Breng ook gelaagdheid aan. Zorg dat het op verschillende hoogtes zichtbaar is en dat je horizontale en verticale verlichting gebruikt. Denk aan een rij lampen boven de balie versus een langwerpig armatuur op een kolom. Voeg sfeerverlichting toe: is niet noodzakelijk, maar bedoeld om fijne plekjes te creëren. De keuze voor een bijzonder armatuur maakt je ontwerp af.

En dan nog het armatuur

De juiste lamp kan een interieur nét de juiste uitstraling geven. Bij stadscafé en boothuis Welgelegen in Groenlo - zie foto - hebben we om die reden unieke lampen uitgezocht en lampen op maat laten maken. Grote kroonluchters die een plek markeren. Verlichte bollen boven de bar voor een fijne sfeer, maar ook om de spiegeling van het glas te breken, zodat je van buitenaf goed naar binnen kunt kijken. Wandlampen om een gang of looproute aan te geven. En een plissékap om die ene tafel dat extra’s te geven.

Led: We are dealing with it

En toen was er ledverlichting. Als je van oorsprong gewend bent sfeer te maken met gedimde gloeilampen (waaronder halogeen) en kaarslicht is led wel erg wit en ongezellig. Gelukkig blijft de ledindustrie zich ontwikkelen en heeft het ook voordelen. Sowieso is led duurzamer en energiezuiniger: meer Lumen met minder Wattage. Maar ook technisch gezien biedt led veel mogelijkheden; tegenwoordig zie je handige smartconcepten in hotels waar gasten via een app het licht bedienen op hun hotelkamer. Of neem smartcontrol, hiermee kun je spots van afstand roteren en verplaatsen! Super praktisch voor musea of retail. Maar ook iets simpels als een ledsnoer heeft voordelen. Zo is de behuizing compact en kun je het snoer als ophangdraad gebruiken.

Lux en Lumen, hoe zat het ook alweer?

Ter opfrissing nog een paar technische weetjes om goed van start te gaan. De term Kelvin wordt gebruikt om de kleurtemperatuur aan te geven. Hoe hoger het nummer, hoe blauwer het licht. Zo is 6500K daglicht en 1200K kaarslicht. Voor een woning of publieke ruimte adviseren wij maximaal 2700K. In tegenstelling tot halogeen blijft de kleur van led hetzelfde als je deze dimt. Alleen de hoeveelheid licht neemt af.Andere belangrijke termen zijn Lumen en Lux. Lumen is de hoeveelheid licht uit de bron en Lux is het aantal Lumen dat op het oppervlakte valt. Afstand is hierbij belangrijk en de grootte van de bundel: een grotere bundel betekent minder Lux. Zo moet een werkplek 500 Lux bevatten. Heb je een hoge ruimte, overweeg dan om de lichtbron lager dan het plafond te hangen. Dan heb je minder Lumen nodig om je Lux te halen.

Tip: Ga eens kijken bij [stadscafé en boothuis Welgelegen in Groenlo] http://www.pubblikvos.nl/welgelegen-stadscafe, echt de moeite waard. Een project waar we erg trots op zijn. En als je gaat, [bel ons!]http://www.pubblikvos.nl/ Dan zorgen wij dat er een drankje voor je klaar staat.