De auto waarin ik rijd, is een ontzettende Niemendal. Vlees nog vis. Maar hij rijdt, altijd. En dat is waar het mij om gaat. Maar goed, als ik eerlijk ben zou ik ook best een beetje goede sier willen maken met mijn wheels. Dus bespreek ik dit onderwerp bij tijd en wijle met een goede vriend. Over zijn auto; een smaragdgroene youngtimer Chevrolet pick-up, grijs kenteken en rijdend op LPG, spreekt hij altijd de volgende woorden: ‘it’s a gift that keeps on giving’.

The word on the street is ‘hergebruik’

En of ik nu, al dan niet binnenkort, in een auto rijd die mijn huidige VW overtreft, die zin blijft in mijn hoofd hangen. ‘A gift that keeps on giving’ past erg goed bij deze tijd; een periode waarin we meer en meer een tweede leven geven aan producten. We gaan steeds verder in het hergebruiken van materialen en weten deze om te zetten naar nieuwe. Het is cruciaal dat we waarderen wat er al is in plaats van alles nieuw te kopen, ook binnen ons vakgebied. In plaats van onze planeet te belasten met de productie van nieuwe meubels gebruiken we ook bestaande. Graag deel ik een paar mooie voorbeelden.

Gebruik je eigen afvalbronnen

De Melting Pot tafel van ontwerper Dirk van der Kooij is een waanzinnig meubel, ooit ontstaan vanuit de wens circulair en duurzaam te werken. De studio ontwikkelde een pers, die talloze prototypes en productiefouten op een liefdevolle manier opnieuw moduleert tot onverwoestbare tafels. De compositie van elke tafel wordt met de hand gelegd, waardoor het stuk voor stuk unieke objecten zijn. En elk van hen vertelt over de geschiedenis van de studio. Veel tafels worden volledig gemaakt van het afval dat ze in de studio produceren, ook experimenteren ze met andere afvalbronnen.

Second life

Daarnaast is er een schat aan tweedehands meubilair en verlichting die opnieuw wordt gebruikt; zogenaamde ‘second life meubelen’. Zelf hebben we voor The Villy, een project waar we inmiddels drie jaar aan werken (van visie en merk tot interieurontwerp en brandbook), besloten geen nieuwe caféstoelen aan te schaffen, maar op zoek te gaan naar mooie, oude stoelen. Met als bijkomende dikke plus: het interieur krijgt meteen meer karakter. En in onze zoektocht naar een paar fijne clubfauteuils kochten we een partij goedkope stoelen op Marktplaats die we opnieuw lieten stofferen. Samen met ontwerpers en ambachtslieden zijn de ‘second life meubels’ geupcycled en gerestyled tot nieuwe ontwerpen, waarbij de originele kenmerken vaak zijn behouden. Na dit proces heeft het meubel een verhaal en betekenis en is het zo goed als nieuw. Voor het interieurontwerp van een Franse brasserie in Grou, vonden we op Catawiki een partij prachtige ouderwetse kurkentrekkers. Het lot is van ons en binnenkort zijn ze in Friesland als designing imperfection in het ontwerp terug te zien.

Pareltjes herkennen

Ontwerpstudio Retrouvius, opgericht in 1993 door Adam Hills en Maria Speake, wordt gedreven door de overtuiging dat goede materialen en goed gemaakte dingen kostbaar zijn. De veelgeprezen studio is van oorsprong een bergingsbedrijf gevestigd in twee gebouwen in Londen. De pareltjes die zij naar hun studio halen, waarvan menigeen zou denken ‘ik zet het aan de straat’, geven zij een nieuwe functie. Er ontstaat iets nieuws en spannends, iets wat met het gebruik van nieuwe materialen onmogelijk is. Want ook al zit er in materiaal een kring, vlek, krassen of een butsje, het wordt er allemaal mooier van.

Fan

Ilse Crawford, een ontwerpster waar wij groot fan van zijn, was hier op jonge leeftijd al van overtuigd. Samen met haar moeder liep ze als het donker was, langs bouwplaatsen om daar de tegeltjes die als afval op de stoep lagen mee te nemen naar huis. En dat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd!