Mijn vriend had een keer een goed restaurant voor ons uitgezocht. Vol verwachting nam hij me mee. Maar toen ik voor het raam van de zaak stond en naar binnen keek, heb ik iets gedaan wat je natuurlijk eigenlijk niet kunt maken. Ik vroeg of we ergens anders konden eten omdat ik wist dat het interieur me zo in de weg zou gaan zitten, dat het onmogelijk was om van de avond en mijn eten te genieten. Begrijp me niet verkeerd, het interieur van een restaurant hoeft helemaal niet fancy te zijn. Zo lang het maar warmte en gezelligheid uitstraalt.

Hoe rituelen van eten en vuur geluk creëren
Ik moest hieraan denken bij het lezen van ‘The Little book of Lykke’. Ik ben pas halverwege, en het heeft me al een aantal leuke inzichten gegeven. Lykke (spreek uit als Luu-keh) is het Deense woord voor geluk. Maar in Denemarken, the world’s happiest country , is het méér dan een woord: het is een state of mind.

Menselijk geluk
De schrijver Meik Wiking is CEO van het gelukonderzoeksinstituut. Hij onderzoekt de oorzaken en gevolgen van menselijk geluk. Waar het hem in zijn onderzoek om gaat is hoe mensen zich voelen over hun leven en hoe je met die kennis de kwaliteit van leven van mensen over de hele wereld kunt verbeteren. Zelf woont hij in Kopenhagen, een land waar alles soepel verloopt. Nou ja, bijna alles. Vier jaar geleden arriveerde één trein vijf minuten te laat. De passagiers ontvingen een excuusbrief van de premier en een designstoel naar keuze als compensatie.

Lessen in geluk
Volgens Meik heeft wonen in Denemarken hem geleerd dat we niet alleen veel kunnen leren van Scandinavische landen als het gaat om kwaliteit van leven. Mensen over de hele wereld kunnen ons lessen in geluk geven. ,,De sleutels tot geluk liggen over de hele wereld begraven en het is onze taak om ze te verzamelen. De belangrijkste kenmerken tussen het gelukkigste land van de wereld en het land waar mensen het meest ongelukkig zijn, gaan over samenzijn, het hebben van een gevoel van gemeenschap, geld, gezondheid, vrijheid, vertrouwen en vriendelijkheid. Een gelukkig leven bouwt voort op verbinding, het hebben van een doel en de gezondheid van de mensen van wie we houden en wordt niet bepaald door de grootte van onze bankrekening.”

Can I get there by candlelight
Je hoeft helemaal niet ingewikkeld te doen om geluk na te jagen. Soms hoeven we niet meer dan een kaars aan te steken om een gevoel van gemeenschap rond onze eettafels te creëren. De kracht van vuur en voedsel om mensen samen te brengen is bijna universeel en gaat over culturele en geografische grenzen heen. Een journaliste vertelde Wiking dat ze na het lezen van zijn boek kaarsen begon aan te steken voor het avondeten. Nu zijn haar familiediners vijftien tot twintig minuten langer. Etenstijd gaat niet langer alleen over eten - het gaat over saamhorigheid.

‘Com en panis’
Zelfs onze taal herinnert ons eraan dat het delen van voedsel meer doet dan alleen het voeden van ons fysieke lichaam. Neem het Engelse woord ‘companion’, het Spaanse ‘companero’ en het Franse ‘copain’: ze zijn allemaal afkomstig uit het Latijnse ‘com en panis’, wat zoveel betekent als ‘met wie je je brood deelt’. Samen eten voedt onze vriendschappen, versterkt onze banden en voedt ons gemeenschapsgevoel. En die factoren zijn van vitaal belang voor ons geluk.

Designing imperfection
Als interieurarchitecten binnen de hospitality branche zijn wij altijd op zoek naar elementen die er binnen een ontwerp voor zorgen dat mensen zich er prettig voelen. De juiste detaillering is daarin cruciaal en daar besteden wij dan ook extreem veel aandacht aan. Het designing imperfection is een belangrijk onderdeel van ons ontwerpproces; het toevoegen van materialen die mooier worden naarmate ze ouder worden, het sourcen van handpicked specials , de bloemen en de kunst, en ja, ook de kaarsen.

Twee aanraders!
Rituelen van eten en vuur rondom de eettafel kan iets doen ontbranden bij mensen; het besef van verbinding met de ander en daarvan te kunnen genieten, is niet te koop. Twee voorbeelden waar dit gevoel voor mij klopt zijn [Café Binnenvisser] ​http://www.binnenvisser.nl/​ en restaurant [Watergang] ​https://restaurantwatergang.nl/​ in Amsterdam. Beide restaurantjes hebben een simpele, warme en gezellige inrichting. Ontzettend aardig personeel en een kleine, maar uitstekende kaart. En daarmee hoop ik dan ook meteen de kop in gedrukt te hebben dat ik alleen maar wil eten in fancy tenten ;-)